Materiał jest układany z boku maszyny za pomocą jedno- lub dwukierunkowego przenośnika ślimakowego, napędzanego silnikiem hydraulicznym podłączonym bezpośrednio do ciągnika (opatentowany system). Duża średnica ślimaka pozwala na przenoszenie znacznych ilości materiału bez ryzyka zapchania maszyny. Prędkość pracy przenośnika ślimakowego jest regulowana i może być dostosowana do warunków roboczych w zależności od ilości rozdrabnianej trawy i prędkości roboczej. Ślimak może zostać zdemontowany w celu rozdrabniania pędów winorośli lub gałęzi.
Rozdrabnianie resztek roślinnych w międzyrzędziach w winnicy jest kluczem do ich szybkiego rozkładu i przekształcenia materii organicznej w próchnicę, ale również zapobiega w walce z rozprzestrzenianiem się niektórych pasożytów, chorób i chwastów. Dzięki rozdrabnianiu dbamy o zdrowie plantacji, ponieważ zwiększamy powierzchnię kontaktu resztek roślinnych z mikroorganizmami, a szkodniki nie mają ani czasu, ani miejsca do rozwoju. W efekcie zachodzącego procesu humifikacji, zwiększa się dostępność składników pokarmowych dla roślin uprawnych, poprawia zasobność, struktura i stabilność gleby oraz następuje stymulacja aktywności biologicznej w glebie. Zabieg pomaga w walce z chwastami, jeśli zostanie przeprowadzony zanim rośliny zdołają wykształcić nasiona. Układanie mulczu pod roślinami może być alternatywą dla odchwaszczania (zagłuszanie chwastów), pozwalającą ograniczać stosowanie środków ochrony roślin w winnicach i sadach. Rozdrabnianie również skutecznie zapobiega parowaniu wody oraz chroni glebę przed promieniowaniem słonecznym, dzięki jej przykryciu warstwą mulczu. Zasoby wodne zostają zatrzymane w glebie i są dostępne dla uprawianych roślin.
Systemy wyrzutu bocznego
Wyrzut dwustronny
Wyrzut jednostronny